sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Kesäkuu ja kasteluvesi

Toukokuun kylmä keli viivästytti kasvukauden alkua ja kesäkuun alkukin oli hyvin kylmää, kun yölämpötila laski monen yönä nollan tuntumaan. Siitä sitten alkoi helle lähes yhdessä yössä. Ei ole ollut helppoa viljelijöillämme kelien puolesta! 

Vesi, kastelusysteemit ja veden ajoittainen puute on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa palstoilla. Hellepäivänä parituhatta litraa kasteluvettä kuluu parissa tunnissa ja säiliöitä ei ole ehditty täyttää samaa tahtia kun kulutusta on ollut. Kiitos kaikille vesisäiliön täyttäjille ja talkoolaisille panoksestanne. Keskustelua on käyty paremmasta vesisysteemistä, mutta yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisua ei ole löydetty. Kaikki ideat otetaan vastaan, ja toteutukseen tarvitaan joka tapauksessa rahoitusta pysyvän kastelujärjestelmän rakentamiseksi Toivolansaaren palstapuutarhan alueelle. 

Nyt on sää hellinyt lämmöllä ja toisinaan tukalallakin kuumuudella. Taimia on menetetty kun kastella ei ehdi sitä tahtia kuin taivaalta porottaa meille lämpöä. Tästä kaikesta koettelemuksesta selvinneet taimet ovatkin sitten sitäkin kovemmin karaistuja Suomen vaihteleviin kesäsäihin. Kesää on vielä hyvin jäljellä ja ensimmäiset sadot on korjattu mm. retiiseistä. Toinen sato ehtinee hyvinkin varmasti, jos näinä aikoina kylvää siemenet salaateista, retiiseistä ja muista nopeakasvuisista siemenistä. 

Palsta-alueen yleisen siisteyden kannalta toivon jokaisen viljelijän muistavan siistiä ruohikot ja polut oman palstansa ympäriltä. Avoimet Puutarhat on tänä vuonna 9.7. ja olemme mukana tapahtumassa tänäkin vuonna Ikaalisten ainoana puutarhana. Kaikille vierailijoille lämpimästi tervetuloa katsomaan Toivolansaaren palstapuutarhaa tapahtuman aikana, ja saa sitä tulla katsomaan muulloinkin, eli ihan oman aikataulun mukaisesti. Meidän ihanat viljelijät käyvät omilla palstoillaan päivittäin, ja toivon että Avoimien Puutarhoiden päivänä palstalla käy paljon väkeä tutustumassa tähän mukavaan harrastukseen, mikä tarjoaa huvia, hyötyä ja yhteisöllistä kanssakäymistä paikallisten ihmisten välillä. Toinen ihminen kun on toiselle elämän suola! 

Ei kommentteja:

Kevään aikatauluja

Lumi on vielä osittain maassa, mutta ajatukset ovat jo puutarhaviljelyssä. Taimia on innokkaimmat alkaneet kasvattaa jo useampi viikko sitte...